Cultura uleiului de masline in insula Creta

Oriunde ai fi in lume, nu-ti trebuie decat cateva picaturi din Uleiul de Masline Cretan Extra Virgin pentru a-ti aduce gustul vietii Cretane in casa ta.
Uleiul extra virgin de masline din Creta aduce un omagiu adevarat pomului de maslin Cretan care a existat in aceasta insula din vremuri imemoriale.

 

Atestand semnificatia sa fara margini in timp, arborele de maslin este un subiect favorit in arta minoica.
Arborii de maslin, ramurile de maslin si florile de maslin sunt reprezentate in foarte multe desene murale gasite in palatal Knossos, pe vase si in scrierile lineare A si B ale tabelelor. Fructul de maslina insusi a fost subiect favorit in manufactura aurului.

In Creta Minoica au fost nenumarate utilizari ale uleiului de masline. A fost utilizat atat parfumat sau nu pentru scopuri cosmetice, pentru ceremonii religioase, ca unguent de corp, ca substanta terapeutica, ca lubrifiant si combustibil de lampa.

Zeita Athena care, conform mitologiei cretane, a fost nascuta pe malurile raului Triton din Creta, l-a infrant pe Poseidon intr-o intrecere asupra numelui orasului Athena, oferind umanitatii un arbore de maslin – simbolul pacii, intelepciunii si prosperitatii.

Hipocrate, parintele medicinei, a crezut ca uleiul virgin de masline a fost atat de benefic sanatatii umane incat l-a recomandat pentru peste 60 de terapii. Studiile moderne au confirmat acum convingerile sale.

Secretul longevitatii printre Cretani a fost aratat de Anzel Key in renumitul studiu a sapte tari, in anii 60 si 70. S-a dovedit ca nivelul de sanatate al cretanilor era cel mai ridicat in lume. Bolile cardiovasculare si cancerul erau rare in insula. Mai departe s-a dovedit  ca aceasta se datora obiceiurilor alimentare ale Cretanilor, al carui ingredient de baza era uleiul de masline, ce dadea o treime din caloriile zilnice.

Uleiul de masline Cretan are excelente caracteristici calitative

Aciditatea sa este extrem de scazuta si caracteristicile organoleptice sunt excelente. Cu alte cuvinte savoarea fara prereche si aroma exceptionala a uleiului de masline cu siguranta se datoreaza proprietatilor solului  Cretan, varietatii indigene Coroneiki, nivelului ridicat al luminii solare si a climatului uscat care are preponderenta in cea mai mare parte a insulei, in special toamna si iarna, cand uleiul se formeaza in fruct.

Calitatea uleiului de masline extra virgin produs in Creta a fost oficial recunoscuta de organiztiile internationale, de specialisti in stiinta si alimentatie.

Uleiul de masline extra virgin este realizat printr-o prima etractie la rece din masline. Utilizarea  uleiului extra virgin de masline transforma ingredientele culinare de baza intr-un adevarat tratament. Caracteristicile senzoriale si chimice ale uleiului de masline extra virgin sunt in mod particular mai bune datorita obtinerii  directe din fructul maslinului.