Uleiul de masline - ingredient esential in dieta cretana

Uleiul de masline a fost din antichitate recunoscut ca si ingredient cheie in dieta mediteraneana. Hipocrate, parintele medicinei, recomanda uleiul de masline in peste 60 de terapii. Cercetarile din ultimii ani nu fac decat sa confirme beneficiile curative ale acestuia.

Oleocanthal, un compus chimic descoperit in uleiul de masline extra-virgin are un foarte puternic efect anti-inflamator asemanator ibuprofenului. Deoarece inflamatiile joaca un rol important in multe afectiuni in momentul de fata se cerceteaza in mai multe centre universitare potentialul terapeutic al uleiului de masline in multe cazuri de cancer sau alzheimer.


Oleocanthalul altereaza structura unei proteine neurotoxice care se pare ca este responsabila de aparitia sindromului Alzheimer. Asadar uleiul de masline poate fi un veritabil tratament care sa ajute mai ales la prevenirea dar si la tratarea acestei boli.

Deasemenea contine antioxidanti naturali care previn eliberarea in organism de radicali liberi care determina imbatranirea celulelor.

Cercetatorii spun ca uleiul de masline ar putea sa previna sau sa diminueze sansele de aparitei a cancerului. Studiile au aratat ca acidul oleic (principalul acid gras monosaturat) poate distruge o gena a cancerului responsabila de o treime din cazurile de cancer mamar. Deasemenea uleiul de masline are efecte benefice si in preventia cancerului ovaria si testicular.

Uleiul de masline este foarte bine tolerat de stomac fiid un remediu pentru ulcer. Deasemenea impiedica formarea pietrelor la rinichi.

80% din uleiul de masline este compus din acizi grasi monosaturati care rezista la oxidare. Acestia determina cresterea colesterolului "bun"(HDL) si scaderea colesterolului "rau" (LDL), raspunzator pentru "intarirea arterelor" si cresterea riscului accidentelor vasculare.

”Multa paine, vegetale si fructe, mai putine grasimi saturate, consum moderat de vin consumat cu mancare. Aceasta este lectia data de mama natura sau intelepciunea oferita de cateva popoare privilegiate, asa precum cel din Creta, leaganul civilizatiei noastre.” La aceasta concluzie a ajuns in 1997 profesorul Serge Ronaud dupa un studiu ce a demonstrat beneficiile dietei cretane. Timp de 27 de luni au fost studiate doua grupuri de persoane. Intr-unul din grupuri persoanele au urmat o dieta cretana consumand ulei de masline. Rezultatele au fost incredibile: riscul de infarct a scazut cu 74%
Cantitatile de colesterol si lipide in sangele pacientilor erau cam aceleasi pentru ambele grupe. In consecinta superioritatea dietei mediteraneene a fost atribuita calitatilor de anti-oxidant ale uleiului de masline.